Over Fifi Schwarz

Onderzoekspublicatie Jongeren, Nieuwsmedia en Betrokkenheid

De afgelopen zeventien jaar heb ik voor en met het onderwijs gewerkt; het grootste deel daarvan bij de stichting Nieuws in de klas, voorheen Krant in de Klas. Ik ontwikkelde en redigeerde lesmateriaal en verzorgde workshops en presentaties voor docenten over hoe zij nieuwsmedia konden inzetten als lesinstrument. Ook deed ik onderzoek naar en schreef ik publicaties over de relatie tussen jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid en over de relatie tussen taal en mediawijs burgerschap.

Na Nieuws in de klas heb ik kort gewerkt voor de stichting Computerwijk, en daarna werkte ik twee jaar voor School aan Zet, waar ik aan de slag ging met de veranderende rol van onderwijs, en dus ook van docenten, in een dynamische samenleving. Hier begeleidde ik leernetwerken van samenwerkingsverbanden tussen lerarenopleidingen en scholen en coördineerde ik het referentiescholennetwerk van scholen in het voortgezet onderwijs.

Het Forum initiatief Amsterdamse scholenchallengeIn 2015 heb ik, samen met een grote groep onderwijsprofessionals, gewerkt aan een plan voor een nieuwe school Het Forum. Dit als onderdeel van de Amsterdamse scholenchallenge Onze Nieuwe School. Kernconcept van dit plan is dat maatwerk wordt gecombineerd met heterogeniteit: leerlingen kunnen individuele leerroutes doorlopen, maar leren in verschillende niveaus van en met elkaar. Het curriculum is opgebouwd rond de vijf V’s: verwachting, verwondering, verbreding, verdieping en verrijking. Lees meer over de planvorming en het vervolg op de blog samenscholen.amsterdam.

Intussen ben ik gestart met de lerarenopleiding Docent Nederlands (tweedegraads) aan de Hogeschool van Amsterdam. Na jaren voor en met het onderwijs te hebben gewerkt, wil ik nu het onderwijs in. Idee is om als hybride docent aan de slag te gaan: een paar dagen voor (of liever: in) de klas, gecombineerd met projecten waarvoor ik concepten ontwikkel, beleids- en communicatieadvies geef, schrijf of redigeer en projectmanagement doe. Samen werken en leren met leerlingen, docenten en de omgeving om de school heen: zo geven we samen vorm aan een diverse en duurzame samenleving.

Fifi Schwarz tagxedo

Waarom het vak Nederlands? Met een studie Amerikanistiek had ik ook goed kunnen kiezen voor Maatschappijleer of Engels. Ik zie Nederlands als het belangrijkste vehikel dat (jonge) mensen nodig hebben om positie te bepalen in de samenleving.

Het is mij er vooral om te doen dat zij zich leren uitdrukken, dat zij kennis nemen van de rijkdom die de Nederlandse taal en cultuur hen bieden – dat zij zich daar zelf mee kunnen verrijken. Maar ook: dat ze zich bewust zijn van hoe informatieprocessen hen beïnvloeden, en hoe zij daar op hun beurt ook invloed op kunnen uitoefenen. Dat ze kritisch moeten denken om mediawijs burger te (kunnen) zijn – en dat ze daarvoor taal nodig hebben .

Voor meer achtergronden, zie ook de website Nieuwswijsheid.nl, een overzichtssite van publicaties van mijzelf en anderen over de relatie tussen journalistiek en mediawijs burgerschap.

Met mij werken?

Heb je voor een leuke onderwijsgerelateerde klus iemand nodig die dingen voor elkaar krijgt? Ik werk graag met en voor mensen en organisaties die het onderwijs en de samenleving een beetje beter willen maken. Je kunt mij inzetten voor projectmanagement, communicatie- en beleidsadvies, conceptontwikkeling, het begeleiden van leernetwerken, het produceren of redigeren van teksten, of voor presentaties en workshops.

Neem contact met mij op via het contactformulier
Vind mij via LinkedIn

Volg mij op Twitter

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
Velden met een * zijn verplicht