Over Fifi Schwarz

Zeventien jaar lang werkte ik voor en met het onderwijs; het grootste deel daarvan bij de stichting Nieuws in de klas, voorheen Krant in de Klas. Ik ontwikkelde en redigeerde lesmateriaal en verzorgde workshops en presentaties voor docenten over hoe zij nieuwsmedia konden inzetten als lesinstrument. Ook deed ik onderzoek naar en schreef ik publicaties over de relatie tussen jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid en over de relatie tussen taal en mediawijs burgerschap.

Na Nieuws in de klas heb ik kort gewerkt voor de stichting Computerwijk en daarna werkte ik twee jaar voor School aan Zet, waar ik aan de slag ging met de professionalisering van docenten en schoolontwikkeling. Ik begeleidde een leernetwerk van samenwerkingsverbanden tussen lerarenopleidingen en scholen en coördineerde het referentiescholennetwerk van scholen in het voortgezet onderwijs.

Het Forum initiatief Amsterdamse scholenchallengeIn 2015 heb ik, samen met een grote groep onderwijsprofessionals en ouders, gewerkt aan een plan voor een nieuwe school Het Forum. Dit als onderdeel van de Amsterdamse scholenchallenge Onze Nieuwe School. Kernconcept van dit plan is dat maatwerk wordt gecombineerd met heterogeniteit: leerlingen kunnen individuele leerroutes doorlopen, maar leren in verschillende niveaus van en met elkaar. Het curriculum is opgebouwd rond de vijf V’s: verwachting, verwondering, verbreding, verdieping en verrijking. Met het plan behaalden we de zesde plek (van de 124) in de laatste ronde, maar dat was net niet genoeg om met steun van de gemeente van start te gaan. Ooit pakken we dit weer op.

Na al die tijd voor en met het onderwijs te hebben gewerkt, vond ik het in 2015 tijd om de klas in te gaan. Tussen september 2015 en juli 2018 volgde ik de tweedegraads lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam. Nu ben ik bevoegd docent Nederlands, sinds augustus 2018 werk ik bij MBO College Airport van ROC van Amsterdam.

Waarom het vak Nederlands? Met een studie Amerikanistiek had ik ook kunnen kiezen voor Engels of Maatschappijleer / Burgerschap. Mijn afweging: ik zie Nederlands als het belangrijkste vehikel dat (jonge) mensen nodig hebben om positie te bepalen in de samenleving. Het is mij er vooral om te doen dat zij zich leren uitdrukken, dat zij kennis nemen van de rijkdom die de Nederlandse taal en cultuur hen bieden – en dat zij dat als een verrijking zien. Maar ook: dat ze zich bewust zijn van hoe (digitale) informatieprocessen hen beïnvloeden en hoe zij daar op hun beurt ook invloed op kunnen uitoefenen. Dat ze kritisch moeten denken om mediawijs burger te (kunnen) zijn en dat ze daarvoor kennis en taal nodig nodig hebben.

Voor meer achtergronden, zie ook de website Nieuwswijsheid.nl, een overzichtssite van publicaties van mijzelf en anderen over de relatie tussen journalistiek en mediawijs burgerschap.

Met mij werken?

Heb je voor een leuke onderwijsgerelateerde klus iemand nodig die dingen voor elkaar krijgt? Ik werk graag (parttime) met en voor mensen en organisaties die het onderwijs en de samenleving een beetje beter willen maken. Je kunt mij inzetten voor projectmanagement, communicatie- en beleidsadvies, conceptontwikkeling, het begeleiden van leernetwerken, het produceren of redigeren van teksten, of voor presentaties en workshops.

Neem contact met mij op via het contactformulier
Vind mij via LinkedIn

Volg mij op Twitter

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
Velden met een * zijn verplicht