De blogs in deze categorie, De Leerlingen De Baas, gaan over het veranderende leraarschap.
Onderwerpen variëren van de pedagogische rol van de docent, vakdidactiek en docentprofessionalisering tot onderwijsvernieuwing, curriculumontwikkeling en de wisselwerking tussen het onderwijs en de dynamische, ietwat verwarde samenleving.

In mijn blogs put ik deels uit mijn eigen ervaringen: als professional die na 15 jaar werkervaring opnieuw begint, ditmaal als startend docent. Maar ik nodig jou ook van harte uit om ervaringen en suggesties te delen: via de reacties of in de vorm van gastblogs.

Waarom de titel De Leerlingen De Baas, en niet De Docent De Baas? Dat zit hem erin dat het de docent uiteindelijk te doen is om een goede relatie met de leerlingen, dat het doel van alle professionaliseringsactiviteiten, beleidsontwikkeling, onderwijsvernieuwing etc is dat leerlingen er beter van worden. En dat het een flinke uitdaging is om grote aantallen leerlingen dag in, dag uit bij de les te houden.

Komen de ouders niet aan bod? Zeker wel. Ouders, de meesten, willen dat hun kind het onderwijs krijgt waar het het meest tot zijn recht komt. Zij zijn dan ook een belangrijke gesprekspartner voor de school: niet alleen inzake de schoolloopbaan van hun eigen kind, maar ook voor wat betreft de ontwikkeling van de school als gemeenschap.

Dit zijn zo een paar thema’s die aan bod komen, deze opsomming is niet uitputtend.
Centrale vraag is: wat staat leraren te doen als zij leerlingen willen helpen positie te bepalen in de samenleving, zodat zij deze beter en mooier kunnen maken? Lees en schrijf je mee?

De leerlingen de baas?
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *