
Een verbluffende samensmelting van archiefonderzoek en gesprekken met de laatste overlevenden van het koloniale tijdperk in Indonesië en het einde daarvan.
Het moet voor Van Reybrouck als een race tegen de klok hebben gevoeld om naar de mensen te reizen die de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsstrijd zelf nog hebben meegemaakt. Eenmaal daar heeft hij hen geduldig hun verhaal laten doen.
We mogen hem dankbaar zijn voor deze onderneming, net zoals we dat mogen zijn voor zijn gedegen gespit in archieven en zijn
empathische vertelstijl. Van Reybrouck documenteert de geschiedenis uitgebreid maar maakt deze ook invoelbaar. Heel erg knap.
Hij hanteert de pakketboot als treffende metafoor voor hoe de verschillende rangen en standen zich doorheen de geschiedenis tot elkaar hebben verhouden. Bovenal legt hij bloot tot wat een gruweldaden mensen in staat zijn. Het roept de vraag op hoe je dit kunt weten en dan nog zoiets als trots kunt voelen op je eigen land?
Een meesterwerk. Zou vast onderdeel van het geschiedenisonderwijs moeten zijn.
Overigens ook complimenten aan Mathijs Deen, die het luisterboek pakkend vertelt.
#DeZinVanHetBoek
‘We vergeten soms dat ons bestaan voortvloeit uit het verleden en dat de geschiedenis de moeder is die ons het leven schonk.’
★★★★★
Zie ook Op zoek naar de zin van het boek